Santander Triathlon Series: Tarragona 5 augustus 2018

Dit is de laatste wedstrijd tot het NK OD op 25 augustus. De race die ik ga doen is een ditmaal een OD en het is ook de eerste OD van dit jaar. De nadruk ligt vooral op het zwemmen. Het zwemmen zelf ging heel goed. Ik kwam dan ook als 3e uit het water. Met een tijd van 20.07, waar ik zelf heel erg tevreden mee kan zijn. Als ik dit ook kan zwemmen tijdens het NK OD is dat heel mooi. Dit wordt dan ook de norm voor het NK. De start van het zwemmen was in de haven van Tarragona. Je zwom naast een paar hele lange jachten. Bij de start was ik meteen goed vertrokken en heb ik na de eerste boei een mooi paar voetengenomen. Hierdoor kwam ik op de derde plek te liggen met nog een hele goeie zwemmer zo’n 45sec voor ons. Ik wilde eigenlijk als tweede de wissel in gaan maar helaas had mijn tegenstanders ook nog een klein sprintje in de benen. Na de wissel hadden we de goeie zwemmer alweer ingehaald en zat ik met Jonathan Lopez Garcia alleen op kop. Er schoot nog door mijn hoofd, ‘Zal ik nog ff wachten op de eerste grote groep?’. Maar na het eerste keerpunt zag ik dat we zoveel voorsprong hadden dat wachten echt geen optie was. Met nog 2,5 ronde te gaan ben ik dan weggereden van mijn ‘vriend’ en heb ik vol doorgetrokken om een zo’n groot mogelijk gat te creëren. Na 1,5 rondes had ik dan eindelijk het gat naar een hele grote groep (die ik een rondje heb ingehaald) dicht, hier ben ik dan de laatste ronde in blijven zitten. Ze gingen niet super hard, maar ik moest ff herstellen van mijn inspanning. Nu komt de wissel naar het lopen. Dit ging echt heel slecht waardoor ik meteen al tijd verloor op mijn achtervolger. De eerste ronde liep ik nog echt heel hard door, maar werd ik helaas verkeerd gestuurd bij het keerpunt. Dit was jammer en heb hier misschien wel 30seconden mee verloren. Jammer genoeg kwam de nummer 2 mij na 1,5 ronde voorbij. Ik kon niet aanhaken en heb de wedstrijd rustig uitgelopen zonder nog echt heel diep te gaan. Uiteindelijk ben ik heel blij met mijn race en vooral het zwemmen en fietsen gingen super goed. Het lopen kon nog wel iets beter maar over de eerste 2 rondes kan ik zeer tevreden zijn!

Nu op naar het NK om daar alles te geven wat ik in me heb.

NK Sprint triathlon 2 juni 2018

Voordat ik eindelijk moest starten moest Simon al een hele belangrijke wedstrijd afleggen voor de plaatsing van de Youth Olympic Games. Hij had een goeie start en was echt fantastisch met zwemmen en kwam met de kopgroep uit het water. Met het fietsen is hij in de groep gebleven. Met lopen waren er niet de juiste loopbenen. Simons doel was dan ook om voor Syb te blijven en dit is goed gelukt. Hij heeft hier goed gereden en ben echt trotst op zijn prestatie.

Om 16:00uur moest ik dan eindelijk starten. Na wat gestress voor de start, omdat er weinig tijd zat tussen de finish van Simon en mijn start. Snel mijn wetsuit aangetrokken en naar de briefing gegaan. Nu moesten we wachten op sein dat we te water mochten. Nadat iedereen een plekje had bemachtigd moesten we nog 3 min wachten op het startschot.

Nu mocht ik eindelijk gaan. Ik had een goeie start en kon mooi achter een paar mensen aan zwemmen. Bij de eerste boei flink wat klappen gehad en na de tweede boei kwam ik tussen 3 man te liggen wat niet echt lekker zwemmen was. Dit heeft me wel wat tijd gekost, maar dat hoort erbij. Ik kwam uiteindelijk met een grote groep het water uit en heb geprobeerd de groep op gang te brengen. Dit was tevergeefs. Niemand uit onze groep die 16.00min kon lopen wou echt winnen. Dat was heel jammer. Na een aantal keer de groep weer flink opgang had getrokken hadden we uiteindelijk het groepje met Finn, Boy en Pim te pakken. Nu moeten mensen van trimates toch wel gaan draaien? Dacht ik bij mezelf. Dit gebeurde helaas niet. De laatste ronde van het fietsen had ik ook bijna niks meer gedaan. Ik kwam als 6de van de groep van de fiets wat ik zelf niet super goed vond. Voortaan als eerste de wissel in en slimmer mijn schoenen uit doen. Ik had weer een hele slecht wissel en als een van de laatste de wisselzone uit. In de eerste 1250m naar de groep van Tim en Daan Jacobs gelopen. Na het keerpunt kon ik het tempo niet meer voelen en moest ik ze laten gaan. Als ik ze had kunnen volgen had er een hele mooie ere plek ingezeten. De laatste 1250m iets versneld om nog aantal mensen terug te pakken die gelost waren uit het groepje. Dit was gelukt!! Ik ben uiteindelijk 15de en 10de >23 geworden.

Ik ben wel tevreden met mijn race alleen de wissels moeten wel echt beter om het daar niet op te verliezen. Op naar de eredivisie race in Amsterdam Nieuw-West. 

Triple Mix Eredivisie Almere 27 mei 2018

27 mei stond de 1ste eredivisie wedstrijd op het programma. Het was geen normale sprint maar we moesten 3 mini triathlon afleggen in steeds een andere volgorde. De eerste heat was de normale volgorde van een triathlon; zwemmen, fietsen, lopen. Het zwemmen ging hier best goed, tot dat iemand mijn bril afschopte en ik helemaal niks meer zag. Hierdoor echt veel tijd verloren, maar tot mijn grote verbazing zat ik samen met Finn Timmermans die normaal veel harder zwemt dan ik. Doordat we met 50 man de wisselzone inkwamen was het een redelijke chaos. Sprong op de fiets en zat er goed bij. Voorin gewisseld naar het lopen. Bij het lopen ging ik wel veel te hard van start waardoor ik op het ‘heuveltje’ wat meer tijd verloor dan dat mij lief was. Leermoment meteen meegenomen in de tweede heat. Hier was de volgorde; lopen, fietsen, zwemmen. Het lopen ging met dezelfde snelheid als de eerste run dus dat was niet super. Wel weer mooi in een groepje kunnen fietsen door een snelle wissel. Ik heb geen idee hoe hard we gingen maar ik had nog flink wat overschot op de fiets. Nu moesten we gaan zwemmen en dit was wel even wennen de eerste paar meter. Met het zwemmen wel iets verloren maar dit was te verwaarlozen. De laatste heat was de volgorde; fietsen, lopen, zwemmen. Wel met een wissel naar het fietsen, dus rennend naar de wisselzone om op de fiets te springen. Goeie wissel en met z’n vieren lekker gefietst. Met nog zo’n 2 kilometer te rijden probeerde ik iemand eraf te rijden maar dit wat te vergeefs. Daarna wou niemand meer overnemen en heb ik alles alleen gedaan. Als derde van de groep de wissel in en ‘sprinten’ naar het zwemmen. Ik was echt dood en het zwemmen was dan ook echt puin. Uit het water en zo goed mogelijk afgesloten met lopen. Dit ging moeizaam en hierdoor heb ik nog wat plekken verloren, dit was heel jammer. Uiteindelijk kan ik tevreden terug kijken op een 27e plek op de 1e eredivisie wedstrijd van het seizoen. Dit waren ook nog niet echt mijn afstanden. Op naar het NK op 2 juni!!

Triathlon Woerden 21 mei 2018

Op tweede pinksterdag was het weer tijd voor de Triathlon van Woerden. Simon had ik de dag ervoor flink aangemoedigd bij de triathlon van Haarlemmermeer. Hij had het daar echt heel goed gedaan! Nu was het mijn beurt voor de eerste triathlon van het seizoen 2018.

We waren prima op tijd en omdat de wisselzone in een parkeergarage is heb je wel wat meer tijd nodig, ook wegens de drukte door al de trio’s die er starten. Op het gemak naar de start van het zwemmen gelopen. Mijn wetsuit aangetrokken en nog wat rek en strekoefeningen gedaan. Het duurde even voordat het startschot klonk maar daar was die dan uiteindelijk. Ik was goed weg en heb vanaf de eerste meter op kop gelegen en de kop ook niet meer afgestaan. Na een redelijk behouden start ben ik iets na de eerste boei iets versneld. Nog redelijk fris uit het water met een kleine 30sec voorsprong op de 2de zwemmer. Na een goede wissel van 2.30min wat ook nog eens de snelste wissel was. Ik ging hard van start op de fiets om mijn voorsprong zoveel mogelijk uit te bouwen. Op de terugweg moest ik mijne snelle start een beetje bekopen. Je had namelijk alleen maar schuine wind tegen waardoor je nergens echt hard kon door trappen. Met een gemiddelde iets boven de 40km/h van de fiets gekomen en begonnen met lopen. Hier was ik helaas niet echt fris meer maar ik heb het vlak naar huis gelopen, omdat ik al wist dat ik dik ging winnen. Ik had graag harder gelopen maar mede door de hoeveelheid lopers op het parcours moest je bij elke bocht inhouden. De betere looptijden gaan er wel komen in de andere wedstrijden die volgen. Nu “toch” op naar Almere Duin Triple Mix.

Venneper Run 11 maart 2018

Vandaag stond er een 10km op het programma waar ik moe aan de start stond van de trainingen de afgelopen weken. Gisteren had ik nog een trainingswielerwedstrijd gereden van 60km bij RWC Ahoy waar het redelijk hard ging en het ook niet gemakkelijk kwam. Het doel van de wedstrijd was lekker lopen en letten op mijn techniek. Zo gezegd zo gedaan. Ik heb lekker gelopen en lang niet alles gegeven wat er echt in zat, de benen waren zeker niet top, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een lekker tempo loopje. Het lopen is nu al zo erg verbeterd dan ik nu dus makkelijk onder de 38min loop zonder echt veel moeite. Dit was vorig jaar wel anders, ik heb erg veel zin in het aankomende triathlonseizoen om te laten zien wat ik kan als ik fris ben.

Rokkeveense Dekkerloop 28 januari 2018

Vandaag stond er een trainingswedstrijd op het programma. Het was een 10km hardloopwedstrijd. Het zou de afsluiting zijn van een aantal zware trainingsweken, die ik goed ben doorgekomen. Ik was dus ook al moe voordat de wedstrijd eigenlijk was begonnen, daarom verwachte ik er ook niet veel van. Zeker nadat ik gisteren nog 145km had gefietst.  Ik wilde gewoon lekker gaan lopen op 3.40 per kilometer en dan kijken waar ik zou stranden.

De eerste 2km liep ik nog met een groepje, dit waren merendeels 5km lopers dus die moesten afslaan. Er kwam nu een stuk van 3km waar we alleen maar wind tegen hadden. Dit ging eigenlijk heel goed. Ik ben naar 2 andere mannen gelopen, maar daar had ik eigenlijk geen profijt van. Net nadat ik was aangesloten sloegen we rechts waar de wind schuin in de rug kwam. Ik heb de twee mannen meteen achter me gelaten en ben weer lekker gaan lopen. Het ging nog steeds goed en kon zo naar de volgende lopen. Bij 8km kreeg ik het een beetje zwaarder, maar dit heb ik mentaal goed opgepakt, door te denken aan wat ik moest doen. Ik had geen idee op de hoeveelste positie ik lag maar dat het goed ging was ik zeker van. Uiteindelijk ben ik 3de geworden in een tijd van 36.52min wat een PR is voor mij op de 10km. Dit betekent dat ik op de goeie weg ben, ook al was ik heel moe. Nu lekker een rustig (lage intensiteit) weekje en dan weer lekker (hard) trainen. Op de naar De Polderloop op 11 februari.