9-11-2014: Winterduathlon Alkmaar

De afgelopen maanden heb ik een wat mindere periode gekend. Weet niet precies wat het is geweest maar na de triathlon in Andorra ging het niet meer vanzelf. Moest hardwerken bij het fietsen wat me hiervoor juist het makkelijks afging. Ritme in het lopen vond ik niet meer enz. Het is dus mooi om het seizoen 2014 af te sluiten. Mijn laatste duathlon is de winter duathlon van Alkmaar.

Deze winter duathlon bestaat uit 5,5 km lopen en 10 km schaatsen.

De start was al om 9:00 dus we moesten al om 7.15 weg rijden uit Zoetermeer. Daar aangekomen je aanmelden. Je kreeg een aparte tas voor je schaatsen met een nummer erop. Schaatsen op zijn juiste plek gehangen net naast de baan en even wat warm gaan lopen. Om 9 uur precies klonk het startschot. Het lopen leek aan het begin wel goed te gaan tot dat ik na een km de bocht om ging en er bleek nogal wat wind te staan. Het lopen ging ook minder omdat ik met m’n voet tussen de spaken van een fiets had gezeten waardoor mijn hiel helemaal open was gehaald. Voor de wedstrijd had ik het goed ingetaped, maar het was nog altijd pijnlijk. Als 13de kwam ik binnen na het lopen. Na de 5,5 km lopen begon het wisselen. Zo snel mogelijk mijn schaatsen van de kapstok gehaald en je moest met de schaatsen in je tas nog een 50 meter doorlopen. Zo snel mogelijk mijn schaatsen aangedaan maar met die opengehaalde hiel viel dat niet mee. Daarna snel op het ijs en rijden. Na de eerste paar afzetten voelde ik meteen me kuiten en bovenbenen. Maar ik dacht kom op gewoon gaan. De eerste paar ronde gingen wel goed maar na 4 ronden voelde ik mijn bovenbenen al een beetje verkrampen en dacht aan de 23 ronden die ik nog moest gaan. Na 10 ronden sloot ik aan bij een groep die niet heel hard ging daar heb ik 2 ronde uitgerust en daarna heb ik op kop gaan rijden om het tempo op te voeren. Al gauw vielen er velen af en er bleven nog ongeveer 5 mannen over. Het kopwerk werd overgenomen door een van de overgebleven rijders. Er werden rondjes van 35/36 gereden en toen kreeg ik het even moeilijk maar dat hoort erbij. Bij nog zo’n 8 ronden voor het einde versnelde er iemand en ik kon het nog steeds makkelijk aanhaken. Na die versnelling bleven we op dat tempo steeds rondes rijden. Op 2 ronde voor het einde kwam er een aanval die pareerde ik goed en zat er meteen achter. Daarna zelf doorgesneld maar kon niet wegkomen. In de laatste ronde werd er nog een aanval geplaatst waarbij ik alleen kon aanhaken en helaas kon ik er niet meer overheen komen. Het was een geslaagde wedstrijd alleen het lopen was zwaar mede door mijn blessure. Het schaatsen was vermoeiend maar ik was wel de snelste van allemaal bij het schaatsen!!

Mijn eindtijd was 0:45:05,133, looptijd 0:22:52,360, wisseltijd 05:33,833 en schaatstijd 0:16:38,940. Eerste bij de junioren en 7de in totaal. Zo kan ik toch terugkijken op een mooie afsluiting. Dit was dan de laatste wedstrijd van het jaar 2014. Nu lekker trainen en schaatsen en op weg naar het NK Wintertriathlon in maart 2015 en het NK triathlon in Veenendaal augustus 2015. Ik hoop bij het NK wintertriathlon op het podium te komen en bij het NK triathlon goed te zwemmen en te lopen en dan zien we wel een wat er uit komt.

27-07-2014: Skoda Triathlon Sprint Andorra

Het is al weer een paar dagen geleden dat ik de triathlon van Andorra heb gedaan. Een hele belevenis. Wij zijn er op vrijdag al heen gegaan en op zaterdagochtend ben ik me startnummer gaan ophalen en de andere informatie. Je fiets moest je ook al op zaterdag naar het meer Estany d'engolasters brengen wat op 1600m gelegen is. Zaterdagmiddag zijn we er met de auto heen gereden. Ongelofelijk steil en erg scherpen bochten. Bij het meer aangekomen bleek dat het ongeveer 500m lopen was van het meer naar de plek waar de fietsen moesten staan en dan ook nog omhoog lopen van het meer. De fiets op de juiste plek gezet en nog even wat rondgelopen om te kijken hoe het beste te lopen naar de fiets en waar te starten in het water.

Zondagochtend de dag van de race om 5.30 uur opgestaan. Licht ontbijt genomen met wat fruit. Om 7.15 uur zouden de bussen al vertrekken naar het meer. Er stonden ongeveer 10-15 bussen te wachten bij de wisselzone van het fietsen naar het lopen. Mijn loopschoenen in de wisselzone gezet en naar de bus gelopen. Om 7.25uur vertrokken de bussen uiteindelijk naar het meer Estany d'engolasters. Het was een kleine 30 min rijden erheen. Dus ik was er erg vroeg, want ik moest pas om 10.00 uur starten. Op 1600m hoogte was het nog heel koud. Later bleek het water te koud voor de Olympische afstand te zijn, zodat de zwemafstand werd gehalveerd naar 750m. Het water was nog maar 13.5 graad.

Om exact 10.00 ging het startschot voor mijn triathlon. Ik was uiterst links gaan staan zodat ik recht naar de boei kon zwemmen en minder gedrang zou hebben, maar uiteindelijk was het bij de eerste boei toch weer dringen. Het zwemmen nog redelijk voor mijn doen na 11.25. Als een gek het water uit en sprintend naar me fiets. Eerst het steile bergje op. Bij de wisselzone snel me pak uitgetrokken om in de kledingzak te doen, maar die bleek niet op mijn plek te liggen en moest ik die eerst nog zoeken anders werd me wetsuit en zwembril niet meegenomen naar beneden. Dit heeft me gauw een 30sec gescheeld. Met de fiets in me hand het bergje weer opgerend en knallen. Met een maximale snelheid van 77km/u de berg afgereden. Na 6km een zware klim die ik nog niet had verwacht. Ik werd door een deelnemer ingehaald die ik helaas niet kon volgen in de klim. Na klim weer dalen en nog een stukje klimmen naar de wisselzone. Na een zeer goeie fietstijd 29.14 (13de) me loopschoenen aangetrokken.

Het loopparcours was eerst licht dalend en daarna weer een forse stijging vlak voor de finish. Het viel niet mee om in het juiste ritme komen eerste km in 4.07 en daarna licht oplopend. Na een forse stijging, nog maar 750m naar de finish. Ik eindigde als 25ste in een tijd van 1.07.43. Bij mijn categorie tot 18 jaar werd ik 2de. Dit was te wijten aan de eerste slechte wissel bij het zwemmen omdat ik mijn kledingzak niet kon vinden. Mooie ervaring rijker weer. Nu weer wat extra trainingsweken en op naar mijn volgende triathlon in Veenendaal op 23 augustus.

13-07-2014: Skoda Triathlon Sprint Barcelona

Mijn 2de buitenlandse triathlon is wat verder dan België dit keer. Barcelona is het geworden. Op zaterdag heb ik mijn nummer opgehaald. We fietsen van Cerdanyola del Vallès naar Barcelona een lekker ritje van 23 km. Net vergenoeg om me lekker los te fietsen van de autoreis naar Spanje. Het was al redelijk druk bij het afhaalpunt en heb daar me hamstrings nog laten masseren. Helaas het Nederlands elftal tegen Brazilië niet zien spelen omdat we al om 5.45 op moeten staan. We vertrekken om 6.15 naar Barcelona waar we de auto gelukkig niet te ver kunnen parkeren van de wisselzone. Daar aangekomen is het al heel druk. Zwemmen wordt zonder wetsuit gedaan omdat de zee 24 graden is. Om 7.30 lopen we naar het strand waar de start van de triathlon zal zijn. Er zijn ongeveer 2000 deelnemers verdeeld in 6 series op tijdsniveau. Ik start gelukkig in de eerste serie van ongeveer 350 deelnemers. Om 7.50 worden we in de startbox gelaten, waar ik op de eerste rij ga staan.

Om 8 uur precies klinkt het startschot. Iedereen rent als een gek het water in en net als ik het water in duik heb ik al een slok zeewater binnen. Dat was echt heerlijk ;). Iedereen duwen trekken aan elkaars benen. Na ongeveer 200 meter werd het iets rustiger en kon ik lekker zwemmen. Toen ik om de boei moest zwemmen werd het weer duwen en trekken omdat iedereen de snelste weg wil nemen. Na de boei nog een boei weer een gekkenhuis en toen lekker een lang stuk rechtdoor. Na 750 meter mochten we eindelijk uit het water en sprintte ik als het ware naar me fiets. Na me fiets te hebben gepakt en m’n helm heb opgezet reed ik snel naar een groepje waar ik kon aansluiten. Tijdens het fietsen sloten nog meer deelnemers aan. We haalde wat tussenliggende groepjes in maar echtronddraaien in de groep zat er niet in. Het ging naar mijn gevoel te langzaam dus heb ik me op kop gezet om de vaart erin te houden. Maar vlak daarna wilde het weer niet echt rondraaien. Na anderhalve ronde wilde ik met een man die ook wilde doorfietsen weg rijden maar dat lukte helaas niet. Na de aanval van mij ging het wel harder zo rond de 44 km/u. Na de 2 rondes fietsen reden we de wisselzone in waar ik m’n hardloopschoenen moest aan doen. Na een redelijke wissel aan het lopen begonnen als 39ste Ik moest nog 5 km lopen. Het lopen vind ik het zwaarst en het ging niet zo hard als ik gehoopt had. Ik haalde bij het begin nog wat mensen in maar in het tweede gedeelde voelde ik toch de vermoeidheid opkomen en kon ik me plaats niet handhaven. Na 2,5 km moesten we omkeren en toen op naar de finish. Met de finish inzicht moesten we ook nog een klein heuveltje op dat was echt heel zwaar. Daarna nog een kleine sprint naar de eindstreep. Uiteindelijk als 48ste geëindigd in een mooie tijd van 1.02.37.

In mijn categorie heren t/m 18 ben ik als 1ste geëindigd. Met een tevreden gevoel kan ik naar de triathlon van Andorra toewerken op 27 juli.

8/9-06-2014: NK Triathlon Sprint en triathlon Woerden

Mijn eerste NK is niet gegaan zoals ik gehoopt had. Van tevoren wist ik dat een goede zwemtijd cruciaal zou zijn. Helaas werd ik afgelopen week ziek en dit heeft niet meegewerkt.

De laatste weken heb ik veel zwemtrainingen gedaan en eigenlijk ging het steeds beter met een goede zwemtijd in de triathlon van Almere.

De weersomstandigheden waren goed. Het water was 19 graden, dus iedereen mocht zijn wetsuit aan. Er stond wel een redelijk harde wind wat ik later met het fietsen nog tegen zou komen. Het parcours was in en rondom de Sloterplas in Amsterdam. Eerst 750m zwemmen, 20km fietsen en als slot 5km lopen.

We starten samen met de eredivisie triathlon atleten. De junioren zijn van geboortejaar 1995 t/m 1998. Er is dus nog wel wat verschil in leeftijd. Na de officiële presentatie van alle atleten wat nieuw was voor mij gingen we het water in. De eerste paar honderd meter gingen goed en ik kon me redelijk handhaven bij de 3de groep. Helaas ging het steeds minder en kwam ik slecht uit het water. De 3de groep was al weg en ik moest alleen proberen terug te komen. Dit was een onmogelijke opgave. Samen met nog een achterblijver die bij een valpartij betrokken was heb ik alles gegeven tijdens het fietsen. Voor mij reed Youri Keulen een andere junior welke bij de selectie van het NTB zit. Ik kwam op 15 seconde terug op hem, na een achterstand van 2 minuten na de eerste ronde. Met een gemiddelde van 39km/h kwam ik van de fiets af.

Bij het afstappen van de fiets voelde ik al dat het fietsen zwaar was geweest en dat het een hele zware laatste 5km lopen zou worden. Het eerste rondje ging daarom ook niet best. Gelukkig heb ik in de 2e ronde me ritme nog een beetje terug gevonden en finishte als 19e bij de junioren. Niet echte tevreden kijk ik terug op mij eerste NK, maar ik merk dat ik toch nog steeds vooruit ga en dat zijn de positieve dingen wat ik mee kan nemen naar me volgende wedstrijden.

De volgende dag stond ik al weer aan de start bij de triathlon van Woerden.

De weersvooruitzichten waren niet goed. Er zou regen komen in de middag. Onderweg naar Woerden begon het al te regenen. Gelukkig was het even later al weer droog en na de aanmelding met de fiets naar de wisselzone welke in een parkeergarage was. Na een verkenning van het parcours kwam ik erachter dat het zeker nog een kilometer lopen was vanuit het water.

De zon was inmiddels weer terug voor we aan het zwemmen gingen beginnen. Wat gisteren tijdens het NK niet ging kwam er vandaag wel uit. Het zwemmen ging erg goed en ik kwam als 16de uit het water. Na een snelle wissel kwam ik kwam ik als 14e de wisselzone uit en kon gelijk aanpikken bij een groepje. Eigenlijk is het geen stayerwedstrijd maar in Woerden is dit bijna onmogelijk. Het rondje is 10km en alles rijd door elkaar, ook de voor ons gestarte kwart en trio’s. Na de eerste ronde lag ik nog 14e en na de 2de ronde lag ik 11de .

Na een redelijke wissel aan de laatste 5km lopen begonnen. Ik merkte wel dat de temperatuur behoorlijk was opgelopen. Maar gelukkig had ik tijdens het fietsen mijn beide bidons al leeggedronken. Het lopen ging daarom ook goed. Met een tijd van 19.55 sloot ik de triathlon van Woerden af en werd 3e bij de junioren achter de tweeling Daan en Tim Jacobs beide zijn 19jaar. Totaal was ik 14de.

Gelukkig het Pinksterweekend met een goed gevoel afgesloten en ik hou jullie op de hoogte.

Eerst volgende wedstrijd is 15 juni NK duathlon in Tilburg.

Thanks voor alle reacties, berichtjes etc, Mooi om terug te lezen!

13-04-2014: EK Powerman Holland Duathlon 2014

De titel zegt het al. Mijn eerste EK Sprint Duathlon. Iets wat ik kan toevoegen aan mijn nog korte carrière als triatleet. Eigenlijk kwam de duathlon een paar weken te vroeg. De looptrainingen zijn nog niet geïntensifieerd en ik heb nog te weinig kilometers gemaakt op de fiets. Het seizoen moet voor mij eigenlijk nog beginnen.

Dat het een speciale wedstrijd zou worden stond wel vast. Bij het inschrijfbureau in de grote sporthal kwamen we al allerlei buitenlandse deelnemers tegen, maar vooral heel veel Engelse. Het moet wel een grote sport zijn in Groot-Brittannië.

De weersomstandigheden waren heerlijk. Een lekker zonnetje niet te warm, maar wel wat wind.

Voor de mensen die niet weten wat de duathlon inhoud: 5km hardlopen in de dorpskern van Horst en daarna 20km fietsen in de omgeving van Horst. Dit alles wordt afgesloten met 2,5km hardlopen in Horst.

Mij start was goed en ik kon al snel in me ritme komen. Ik zat in de derde groep na de eerste ronde. Ik weet niet precies wie er allemaal in mijn leeftijdscategorie zitten (tot 20jaar!!) omdat we allemaal tegelijk gestart zijn.

Mijn wissel naar het fietsen ging goed en kon al snel in een grote groep meefietsen. Eigenlijk was het geen stayerwedstrijd maar er waren zoveel deelnemers dat het onmogelijk was om niet te stayeren. Op sommige stukken stond er toch wel erg veel wind. Er wordt ook gescholden over het stayeren maar ik probeer me er weinig van aan te trekken en ga aan de andere kant van de weg fietsen. Mijn wissel naar het lopen ging weer snel. Helaas voel ik wel dat ik met fietsen toch wel veel gegeven heb en krijg een lichte kramp in me kuit. Hierdoor waren de laatste 2,5 km hardlopen geen makkelijke opgave meer.

Tevreden kijk ik terug op mijn race en een mooie ervaring rijker. Volgend jaar ga ik zeker weer meedoen. De komende periode zal in het teken staan van veel looptrainingen en fietsen.

Ik zal jullie op de hoogte houden en bedankt voor de reacties op Facebook. Tim